محصولات ویژه
دلایل استقبال بازار سرمایه از شرکتهای اصل 44
فارس- دلایل استقبال بازار سرمایه از سهام چهار شرکت اصل 44 و موقعیت این گروه از شرکتها و کسب بازدهی و تملک 23درصدی بازار سهام را حداقل میتوان در 5 عامل جستجو کرد.
بررسی روند معاملات سهام و بازدهی چهار شرکت ملی مس، فولاد مبارکه، ایرالکو و فولاد خوزستان به عنوان شرکتهای مشمول اصل 44 و پذیرفته شده در بورس نشان میدهد که به دلایل درون و برون سازمانی این شرکتها با استقبال فعالان بازار سرمایه مواجه شده و ضمن جذب بخشی از نقدینگی بازار سهام و خارج از آن توانستهاند، بازدهی مثبتی نصیب سهامداران کنند که این گزارش به عمده دلایل این وضعیت پرداخته است.
کم شدن تاثیر پرونده هستهای
براساس این گزارش، دلیل اول موفقیت عرضه و قیمتگذاری و بازدهی و استقبال سهامداران از چهار شرکت واگذار شده در بورس را باید در مسائل برون سازمانی به خصوص مسائل مربوط به حوزه سیاست خارجی جست، چرا که بازار سهام کشور به مانند دیگر بازار سهام بخشی از تاثیرات خود را از این حوزه گرفته و میگیرد.
در زمان عرضه سهام ملی مس و فولاد مبارکه در 15 بهمن و 21 اسفند اثر پرونده هستهای ایران در بازار سهام به دلیل ادامه مذاکرات نسبت به گذشته کاسته شده بود که این رویداد در زمان عرضه فولاد خوزستان نیز رخ داد.
این حالت منجر شد که علاوه بر سرمایهگذاران ریسکپذیر، گروه ریسک گریز نیز با اطمینان بیشتری نسبت به سابق اقدام به انجام معامله کنند و این باور عمومی در بازار سهام به وجود آمده که در فرصت موجود میتوان به جای ترس و دلهره کاذب، اقدام به خرید سهام کرد.
از سویی دیگر بیشتر سهامداران کارکشته و قدیمی بازار که دارای سوابق عملیاتی در طول 3 سال بررسی پرونده هستهای توسط آژانس و سازمان ملل بودند، به خوبی میدانستند و میدانند که تهدیدها و فشارهای اروپا و آمریکا راه به جایی نخواهد برد و فقط باعث ایجاد فرصتی برای ریسکپذیران در نتیجه هراس بیهوده ریسک گریزان می شود.
واقعیت این است که به دلایل نه چندان منطقی موضوع پرونده هستهای بهانه و دستاویزی برای برخی از سهامداران فرصتطلب شده تا با استفاده از شرایط روز بهترین بهرهگیری را به عمل آورند.
به هر ترتیب در زمان عرضه سهام چهار شرکت مشمول اصل 44 ضمن کم اثر شدن موضوع پرونده هستهای ایران فعالان منطقی بازار سهام با عملکرد و تمایل به انجام معامله سهام این بخش را تا حدی کنترل و با امید به آینده در بازار سهام حرکت کردند.
کم رونقی صنایع رقیب
براساس این گزارش، دلیل دوم استقبال بازار سرمایه از سهام 4 شرکت مشمول اصل 44 را باید در کم فروغ شدن اکثر صنایع و توجه سهامداران به شرکتهای فلزات اساسی در نتیجه رشد قیمتهای محصولات در بازار جهانی جویا شد.
بیشتر صنایع به خصوص صنعت کانیها و پتروشیمی دیگر رونق گذشته را نداشتند و سهامداران فعال در جستجوی صنعت برتر به صنعت فلزات اساسی برخوردند که با رشد قیمتهای فولاد و مس و آلومینیوم جهش غیرمنتظرهای داشتند که این جهش قیمت با توجه به بودجه اعلام شرکتهای فولادی و مس موجب جلب توجه اکثریت سهامداران شد که اوج آن در فروش 2 دقیقهای حدود 100میلیون سهم فولاد خوزستان در هفته گذشته بود.
فعالان حرفهای بازار به خوبی میدانند که به طور معمول نرخ جهانی محصولات در بازار LME در دو مقطع اوایل سال شمسی و اواخر سال میلادی با رشد مواجه میشوند به همین دلیل این گروه از قبل اقدام به خرید «نرم» سهام شرکتها میکنند.
خریدهای بعد از عرضه اولیه فولاد مبارکه و عرضه سهامداران ملی مس (به هنگام کاهش نرخ سهام) موید این نکته است.
شرکتهای بزرگ و سودده انتخاب شدند
در بررسی دلایل توجه ویژه بازار به سهام شرکتهای مشول اصل 44 باید به انتخاب درست مسوولان امر و خصوصا وزارت صنایع و معادن نیز اشاره کرد که با فراهم کردن مقدمات حضور شرکتهای بزرگ (فولاد مبارکه با سرمایه یکهزار و 580میلیارد تومانی و ملی مس با سرمایه 587میلیارد تومانی و فولاد خوزستان با سرمایه 219میلیارد تومانی) و سودده باعث جلب اعتماد عمومی شدند.
مسوولان وزارت صنایع و معادن با توجه به حساسیت اجرای اصل 44 تلاش کردند، شرکتهایی را انتخاب کنند که از نظر قدرت تولید، انحصار، سود ده، رقابت، مدیریت سود دهی و سرمایه از جایگاه شایستهای برخوردار باشند و با اجتناب از عرضه سهام شرکتهای زیان ده مانند ذوبآهن و شرکتهای کوچک قدم اول را محکم برداشتند.
این در حالی است که با اطلاع رسانی از وضعیت شرکتها، ایرج اکبریه مشاور وزیر صنایع قول خود مبنی بر تقسیم بیش از 80درصد از سود نقدی ملی مس و فولاد مبارکه و ایرالکو را عملی کرد که همین نکته مهم از دلایل درون سازمانی موفقیت سهام شرکتهای اصل 44 بوده به طوری که در مجمع ملی مس 95 تومان و در مجمع فولاد مبارکه 30 تومان سود نقدی برای هر سهم به تصویب رسید.
قیمتگذاری مناسب شرکتها
قیمتگذاری مناسب سهام حداقل 3شرکت از 4 شرکت نیز از دیگر دلایل استقبال سهامداران از شرکتها است.
اکبریه قبل از عرضه سهام ملی مس (اولین شرکت مشول اصل 44) به اشتباه به قیمت 860 تومان هر سهم این شرکت معتقد بود اما بازار سهام به قیمت 370 - 350 و حتی 300 تومان اعتقاد داشت که در نهایت با قیمتگذاری اولیه 360 - 400 تومان انجام شد.
عرضه 190 تومانی سهام فولاد مبارکه نیز موجب تقویت قیمتگذاری مناسب سهام این گروه شد. اتفاقی که در عرضه سهام ایرالکو رخ نداد و به هنگام عرضه سهام فولاد خوزستان به دلیل جو روانی به جای قیمت کارشناسی 250 تا 300 تومان رقم 335 تومان ثبت شد.
زمزمه حضور در بورسهای خارجی
براساس گزارش فارس دلیل پنجم استقبال و رشد قیمت سهام شرکتهای مشمول اصل 44 به زمزمههای حضور شرکتهای ملی مس و فولاد مبارکه در بورس مالزی مربوط است که این واقعه و افق آینده و نامعلوم موجب تقویت انجام معاملات و تمایل بازار به خرید سهام این دو شرکت شد. هر چند باید اذعان داشت برای پذیرش این دو شرکت در بورس مالزی راه سخت و طولانی در پیش است. اما تاکید بیش از حد واقعی بخشی از بازار سهام موجب تشدید استقبال شده و با بحث مزایده بینالمللی و تمایل مشتریان خارجی به خرید بلوکی سهام فولاد مبارکه ملی مس و ایرالکو به اوج رسید.
رکود حاکم بر دیگر بازارها و خصوصا بخش مسکن و جذب بخشی از سرمایهگذاران کوتاهمدت، مدیریت و ثبات شرکتها، تولید محصولات انحصاری، برگزاری جلسه معارفه مناسب و عدم عرضه این سهام و تشنه نگه داشتندرصدی از متقاضیان گسترده از دیگر دلایل استقبال سهامداران از عرضه سهام شرکتهای مشمول اصل 44 قانون اساسی بود.