محصولات ویژه
بر اساس اطلاعات 23/5/1387، 10 شرکت بزرگ بورس عبارتند از:
فولاد مبارکه اصفهان (12.5درصد)
مخابرات ایران (10.45 درصد)
ملی صنایع مس ایران (5.5 درصد)
پالایشگاه نفت اصفهان (4.09 درصد)
کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (4.08 درصد)
معدنی و صنعتی چادرملو (4.03 درصد)
فولاد خوزستان (3.61 درصد)
سنگ آهن گل گهر (3.42 درصد)
مدیریت سرمایه گذاری امید (3.22 درصد)
سایپا (2.95 درصد)
همانطور که ملاحظه می کنید این 10 شرکت به تنهایی بیش از 50 درصد ارزش کل بورس را به خود اختصاص داده اند و عمدتا حرکات آنها تعیین کننده صعود یا نزول شاخص خواهد بود.
-----------------------------
گروه بورس- علیرضا باغانی: در حالی که بیش از سه هفته از برگزاری نشستهای مشترک تولیدکنندگان و مصرفکنندگان سنگآهن بر سر افزایش نرخ این محصول میگذرد، گفته میشود در هفته جاری طی توافقی که حاصل برگزاری همین جلسات است، افزایش نرخ 30درصدی سنگآهن نهایی میشود.
براساس اخبار رسیده، این افزایش نرخ بر مبنای نرخ جدید سنگآهن در ابتدای سال جاری انجام خواهد شد به طوری که کنسانتره چادرملو بر مبنای نرخ 56هزار تن، 30درصد رشد قیمت خواهد داشت و سنگآهن گلگهر نیز براساس قیمت 43هزار تومانی همین میزان رشد قیمت را تجربه خواهد کرد. این در حالی است که در سال گذشته قیمت کنسانتره چادرملو 48هزار تومان و قیمت سنگآهن گلگهر 37هزار تومان بوده است.
دولت تابع توافق طرفین
مرتضی علیاکبری، مدیرمالی و اقتصادی سرمایهگذاری معادن و فلزات نیز در این باره میگوید: براساس اخبار رسیده از جلسههایی که میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان برگزار شده، در ظاهر طرفین بر سر افزایش نرخ 30درصدی به توافق رسیدهاند. وی در پاسخ به این پرسش که «ایمیدرو» چه موضعی بر سر افزایش نرخ سنگآهن دارد، گفت: افزایش نرخ سنگآهن موضوعی است که باید بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان صورت گیرد و دولت نیز توافق حاصل از نشستهای برگزارشده را قبول خواهد داشت. وی درباره رقم دقیق افزایش نرخ سنگآهن گفت: تصمیمگیری در مورد افزایش نرخ، مراحل نهایی خود را میگذراند و به نظر میرسد که بهزودی این موضوع نهایی شود. او در پاسخ به پرسش دیگری که آیا افزایش نرخ، راهی برای آزادسازی کامل نرخ سنگآهن و ورود این محصول به بورس است، گفت: مراحل ورود سنگآهن به بورس در حال طی شدن است و امیدواریم که در سال آینده این محصول وارد بورس کالا شود.
او درباره تاثیر افزایش نرخ 30درصدی سنگآهن در eps «ومعادن» گفت: به طور قطع در پی افزایش نرخ نه تنها eps سال جاری معادن و فلزات، بلکه eps سال آتی سرمایهگذاری امید نیز رشد خواهد داشت.
علیالحساب 65هزار تومان
از سوی دیگر احمدزاد اصل رییس هیاتمدیره چادرملو، افزایش نرخ سنگآهن را بیش از 72 هزار تومان برای هر تن عنوان میکند.
به گفته وی، گرچه در بودجه چادرملو فروش سنگآهن رقمی معادل 56هزار تومان پیشبینی شده، اما در قراردادهای علیالحساب، کنسانتره به فولادسازها در ارقامی معادل 60 تا 65هزار تومان هماکنون فروخته میشود، بنابراین درخواست سنگآهنیها افزایش نرخی بیش از 30درصد است، تا جایی که بتوانند محصول خود را در ارقامی بیش از 85هزار تومان بفروشند.وی افزود: هر توافقی که بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان سنگآهن صورت گیرد، در سال 87 ملاک عمل قرار خواهد گرفت و این راهی است برای ورود سنگآهن به بورس و قیمتگذاری براساس عرضه و تقاضا.احمدزاد مذاکرات تولیدکنندگان و مصرفکنندگان سنگآهن را مثبت و سازنده دانست و گفت: دو طرف برای افزایش نرخ سنگآهن موافق هستند و از تعامل لازم برخوردارند.وی اضافه کرد: در مذاکرات افزایش نرخ سنگآهن، درخواستهایی از سوی مصرفکنندگان سنگآهن مطرح شد که طی آن خواستار پرداخت بخشی از کمکهایی بودند که به صندوق باز نشستگی فولاد پرداخت میکنند تا از این طریق، پرداخت این کمکها در کنار افزایش نرخ مشکلی برای آنها ایجاد نکند.
توافق ضمنی
اما نوریان مدیرعامل چادرملو نیز درباره افزایش نرخ سنگآهن گفت: مذاکرات در رابطه با رشد قیمت کنسانتره ادامه دارد و در این زمینه توافقاتی ضمنی به عمل آمده است.
به اعتقاد وی، 10درصد از قیمت شمش حق تولیدکنندگان سنگآهن است و آنها باید همگام با رشد قیمت شمش رشد قیمت محصول خود را شاهد باشند.
بنابراین به نظر میرسد، افزایش نرخ سنگآهن در سطح 30درصد منطقی است.وی ابراز امیدواری کرد: افزایش نرخ سنگآهن به زودی عملی شود و به طور قطع این موضوع بر روی سود فولادیها تاثیرگذار نخواهد بود.
وی در پاسخ به این پرسش که افزایش 30درصدی نرخ کنسانتره سنگآهن چه تاثیری بر پیشبینی سود چادرملو میگذارد، گفت: با توجه به تولید 6میلیون تن کنسانتره در چادرملو به نظر میرسد تاثیر افزایش نرخ بر پیشبینی سود شرکت در سطح قابل توجهی باشد.