این شرکت دردندی زنجان واقع شده و با هدف اولیهء ابداع روشی مناسب جهت استحصال فلز روی از مواد کانی تغلیظ شده در سال 1370 در تهران تاسیس شد. درسال 72 واحد زنجان با ظرفیت 500ر3 تن ورق روی ایجاد و به بهرهبرداری رسید و در سال 76 نیز کارخانهء دندی با ظرفیت 000ر10 ورق روی به بهرهبرداری رسید. همزمان یک واحد نیز در بندرعباس احداث شد که واحدهای زنجان و بندرعباس در سالهای 76 و 77 واگذار شد.
ترکیب سهامداران
فهرست سهامداران این شرکت شامل توسعهء معادن روی با 57 درصد، سرمایهگذاری فرهنگیان با پنج درصد، سرمایهگذاری سپه با سه درصد، خدمات بازرگانی آیندهنگر با دو درصد، سهامدار حقیقی با دو درصد، سرمایهگذاری اعتضاد غدیر با دو درصد و سایرین با 32 درصد است.
در ترکیب سهامداری شرکت حضور توسعهء معادن روی ایران بهعنوان یکی از شرکتهای هلدینگ این صنعت نکتهای مثبت ارزیابی میشود. در بین سایر سهامداران خریداری منسجم به چشم نمیخورد و ترکیب سهامداری شرکت دستخوش تغییرات زیادی در مدت اخیر شده که میتوان به اضافه شدن سرمایهگذاری مهر اقتصادی به جمع سهامداران بالای_ یک درصد شرکت اشاره کرد.
تولید
فرآوری سال گذشته موفق به تولید 179ر13 تن ورق و شمش روی شد و این در حالی است که این شرکت پیشبینی تولید 280ر7 تنی (که افت 45 درصد دارد) را برای سالجاری کرده که در شش ماههء اول نیز موفق به پوشش 366ر3 تنی (معادل_ 46 درصد بودجهء تولید) شده است که تولید سه ماههء اول و دوم به ترتیب 1577 و 1789 تن بوده است که در سه ماه دوم شاهد رشد 13 درصد تولید بودیم.
برای رسیدن به پیشبینی تولید، شرکت باید در شش ماههء دوم 971ر3 شمش روی تولید کند که 21 درصد بالاتر از تولید شش ماههء اول است که با توجه به تولید خوب سه ماههء دوم و همینطور بهرهبرداری از طرح خردایش که موجب افزایش خوراک ورودی خواهد شد در سه ماههء انتهایی سال پیشبینی میشود شرکت به بودجهء خود برسد.
علت اصلی کاهش 45 درصد تولید شمش روی در سالجاری نسبت به سال گذشته نیز کاهش خاک مورد نیاز و پایین بودن عیار آن است و این در حالی است که ظرفیت عملی کارخانهء تولید شمش روی با سه شیفت کاری 000ر18 تن است.
فروش
میانگین قیمت فروش شرکت در_شش ماههء اول هشت درصد بالاتر از بودجه پیشبینی شده است و این در حالی است که این رشد مدیون بالا بودن قیمتهای جهانی در سه ماههء اول است و در سه ماههء دوم شاهد افت 12 درصد قیمتها بودیم و در صورتی که بودجهء شرکت بر مبنای 960ر2 دلار است قیمتهای فعلی شمش روی در بازارهای جهانی برابر 400ر2 دلار است و این در حالی است که در اطلاعیهء قبلی بر مبنای قیمت 230ر3 دلار بسته بود.
سرمایهگذاری
مطابق گزارش شش ماهه بهای تمام شدهء شرکت به بهای تمام شده برابر 885ر9 میلیون ریال 2055 ریال به ازای هر سهم) و به صورت زیر بوده است در همین راستا شرکت 793 میلیون ریال 166 ریال به ازای هر سهم) در این بخش درآمد شناسایی کرده است.
این شرکت 8/1 میلیون سهم ملی سرب و روی را در اختیار دارد که بهای تمام شدهء آن 540 تومان است و در حال حاضر قیمت این سهم به 260 تومان رسیده که ارزش جاری آن به 680ر4 میلیون ریال رسیده است.
ماده اولیه
عمدهترین بخش مادهء اولیهء شرکت خاک، کنسانتره و کیک است که به تنهایی 70 درصد بهای مادهء اولیه را تشکیل میدهد که در سالجاری با توجه به خرید خاک کمعیار و همچنین ریزش معدن انگوران و افت قیمتهای جهانی شمش روی که سال گذشته میانگین تنی 300ر3 دلار بوده در سالجاری به تنی 190ر3 دلار رسیده است.
این شرکت در ابتدای سال نیز در این بخش 437ر13 تن موجودی داشته است که در شش ماههء اول نیز 557ر95 تن خریداری کرده که با احتساب مصرف 557ر85 تنی موجودی شرکت برای_ شش ماههء دوم 437ر23 تن است.
همچنین برای تولید یک تن شمش روی نیاز به 23/11 تن مخلوط خاک، کنسانتره و کیک ضایعاتی است که 82 درصد هزینهء تولید یک واحد را تشکیل میدهد، همینطور 15درصد هزینهء تولید یک واحد به اسید سولفوریک اختصاص دارد که برای تولید یک تن شمش روی نیاز به 12/2 تن از این محصول است.
همینطور شرکت در سال 83 موفق به فروش 545ر9 تن شمش روی شده بود و این در حالی بود که در سال 84 شرکت 464ر15 تن شمش روی فروخته بود. در ماههای انتهای سال 85 با ریزش قسمتهایی از معدن انگوران فروش شرکت به 184ر13 تن کاهش یافت اما به دلیل افزایش قیمتهای جهانی این کاهش تولید در مجموع به افزایش سودآوری شرکت رسید.
اما در سال 86 همزمان با افت شدید قیمتها همانطور که مشاهده میشود به دلیل وجود خاک کمعیار شرکت فروش خود را نیز به 244ر7 تن کاهش داده و همین موضوع سبب شده است شاهد افت 54درصدی فروش در این بخش باشیم.
همینطور بهای تمام شدهء شرکت متاثر از رشد قیمتهای جهانی شاهد رشد 204درصدی در سال 84 و 175درصدی در سال 85 بوده است که دلیل افت بهای تمام شده در سال جاری نیز کاهش تولید و فروش و قیمت خرید خاک با توجه به عیار آن است.
ارزشگذاری و نتیجهگیری
در بررسی شرکتهایی که تابعی از قیمتهای جهانی هستند تحلیل آتی قیمتها بسیار حایز اهمیت است. در سال گذشته با توجه به افزایش میزان کنسانترهء موجود در بازار نسبت به تقاضا و به خصوص در چین شاهد افت قیمتهای جهانی بودیم که در مقطعی از سال جدید با توجه به افزایش قیمت نفت و کاهش ارزش برابری دلار و گزارشات اقتصادی خوب چین و هند مجددا قیمتها سیر صعودی را تجربه کردند که در ادامه با اعلام گزارش اقتصادی ضعیف آمریکا و مشکلات شدید برای موسسات رهنی که موجب کاهش تقاضا در این بخش شد و با توجه به اینکه تقاضا در چین نیز کمتر از پیشبینی در سه ماه انتهایی سال بود قیمتها مجددا شاهد افت شدید بودند.
در محاسبهء سود شرکت قیمت میانگین فروش شش ماهه را 600ر2 دلار در نظر میگیریم (بودجهء شرکت برمبنای قیمتهای جهانی 000ر3 دلار است) همینطور با توجه به اینکه 61درصد بهای تمام شده به مادهء اولیه اختصاص دارد و 70 درصد مادهء اولیه نیز خاک و کنسانتره است بهای تمام شدهء جدید را برمبنای قیمتی 600ر2 دلاری شمش روی در نظر میگیریم که با احتساب ثابت بودن بقیهء عناصر و با فرض رسیدن به بودجهء تولید سود نهایی شرکت به 648 ریال کاهش خواهد یافت.