روز گذشته بازار سرمایه همچنان بر کوس افزایش کوبید. حوادث چند هفتهء اخیر در عالم سیاست دست به دست یکدیگر دادهاند تا یکی از مناسبترین فرصتها برای رشد قیمتها در بازار سرمایه حاصل شود. البته واضح است بازاری که با رکودی آنگونه که در یکی دو ماه گذشته شاهد بودیم، طرف باشد، سخت و دیر میتواند اعتماد جلب کند. شاید بتوان گفت بزرگترین مشکلی که این روزها بازار سرمایه با آن مواجه است نرسیدن حجم معاملات در اکثر نمادها به میزان حجم مبنا باشد.
گروه سنگآهن
این روزها به نظر میرسد همان گروههای چند سال اخیر که در صدر فهرست شان چادرملو و گلگهر قرار دارد، بار دیگر_مورد توجه معاملهگران قرار گرفته است. گلگهر با صف خریدی به درازای 6/2 میلیون سهم، در جریان معاملات روز گذشته، عنوان پرتقاضاترین سهم بازار سرمایه را از آن خود کرده بود. کگل که همین چند هفتهء پیش قیمتی نزدیک به 500ر2 تومان را به خود دیده بود، بعد از تعدیل مثبت عایدی، چند 10 درصدی نزول کرد و تا حوالی 1700 تومان فرو ریخت اما، از روز چهارشنبه به این سو، اقبال اهالی بازار سرمایه بار دیگر معطوف به این سهم شد و روز گذشته در حالی که یکه تاز فهرست تقاضا بود، فقط سه هزار سهم به ارزش 6/5 میلیون تومان عرضه شد تا قیمتاش تنها دو ریال افزایش تجربه کند و به 288ر18 ریال رسد. گلگهر در آخرین اطلاعیهء اعلامیاش سود هر سهماش را 384ر2 ریال پیشبینی کرده است. نسبت P/E این سهم در حال حاضر حدود 7/7 واحد است. تحلیلگران بنیادی بر این باورند که اگر اتفاق خاصی در خصوص بهرهء مالکانه و قیمت مادهء اولیهء مصرفی این شرکت رخ ندهد، با توجه به افتتاح طرح گندلهسازی و افزایش سالیانه قیمت کنسانتره، سود هر سهم کگل توان افزایش تا 40 درصد فراتر از رقم کنونی را دارد. این مساله سبب شده است تا تحلیلگران بنیادی حساب ویژهای برای کگل در سال 87 باز کنند.
چادرملو، همگروهی گلگهر، نیز وضعیتی مشابه کگل دارد. این شرکت از ابتدای سالجاری، تولید گندله را در برنامهء کاری خود گنجانده بود. تولید گندله با توجه به ارزش افزودهای که برای شرکتهای سنگآهن ایجاد میکند، یکی از ودسازترین قسمتهای پروسهء تولید فولاد به حساب میآید. تحلیلگران بنیادی بر این باورند که سال آینده با توجه به رسیدن ظرفیت تولید گندلهء چادرملو به 5/2 میلیون تن و افتتاح خط چهارم فرآوری رسیدن سود این شرکت به ارقامی 60 درصد فراتر از رقم کنونی، 843 ریال، دور از ذهن نخواهد بود. البته فعالان بازار سرمایه نسبت P/E 10 را یکی از مشکلات چادرملو قلمداد میکنند. به هر حال، چادرملو شاید کمتر از دو ماه پیش با قیمتی نزدیک به 1070 تومان در نوسان بود و پس از مطرح شدن بحثهای بهرهء مالکانه در روندی نزولی به حوالی 800 تومان رسید و از هفتهء گذشته، پابهپای دیگر سهام بازار بنا به افزایش گذاشت. روز گذشته، چادرملو در حالی که صف خریدی به درازای 7/2 میلیون سهم داشت و عنوان چهارمین سهم بازار سرمایه را از آن خود کرده بود، تنها 17 هزار سهم به ارزش 6/14 میلیون تومان معامله شد تا قیمت هر سهماش سه ریال افزایش را تجربه کند و به 325ر8 ریال برسد.
شاخص کل
روز گذشته، روزی که حجم معاملات بیشتر نمادها به 10 درصد از حجم مبنا نیز نمیرسید، شاخص کل به مدد معامله شدن سایپا و بانک پارسیان، بعد از هفتهها_4/10 واحد صعود را به رخ معاملهگران کشید و به عدد 604ر9 بازگشت خورد. در این روز موثرترین نماد بر روند شاخص، بانک پارسیان بود که با اعلام خبر پذیرش بانک ملت، بار دیگر توجهها معطوف به آن سهم و نسبت P/E پاییناش شد. روز گذشته، دو میلیون سهم «وپارس» به ارزش 338 میلیون تومان خرید و فروش شد تا قیمت هر سهم این شرکت 32 ریال صعود کند و به 167 تومان برسد. پارسیان با صعود روز گذشتهاش تاثیری حدود 6/3 واحد بر شاخص گذاشت.
دیروز همچنین 1/2 میلیون سهم سایپا به ارزش 331 میلیون تومان دست به دست شد تا هر سهم این شرکت صعودی حدود 15 ریال را تجربه کند و به 1509 ریال برسد. نسبت پایین P/E در این گروه سبب شده است تا حجم معاملات شان در چند هفتهء اخیر فزونی یابد. نسبت P/E سایپا در حال حاضر 1/2 واحد است. صعود سایپا در روز گذشته تاثیری در حدود 3/3 واحد بر شاخص گذاشت.
حجم کل معاملات روز گذشته حدود_ 3/9 میلیارد تومان بود که از این رقم، حدود 3/3 میلیارد تومان به فولاد مبارکه_ 852 میلیون تومان به زامیاد و 716 میلیون تومان به داروسازی زهراوی اختصاص داشت.
گروه فولاد
همانطور که بارها در همین ستون یادآور شدهایم، صنعت فولاد یکی از پرپتانسیلترین صنایع کشورمان به حساب میآید. معادن سنگآهن فراوان در کشور و نیاز روزافزون به فولاد سبب شده تا شرکتهای فولادی، یکی از گزینههای مطلوب تحلیلگران بنیادی باشند. در جریان معاملات روز گذشته، شاید فولادیها در مجموع یکی از بهترین روزهای یک ماه اخیر خود را سپری کردند. دیروز نخستین روزی بود که فولاد مبارکه در آن با صف فروش مواجه نشد. در جریان معاملات روز گذشته، فولاد مبارکه در نخستین دقایق معاملات قیمتهایی حتی نزدیک به 326 تومان، کمی کمتر از دو درصد مثبت را به خود دید ولی در ادامه، فشار فروشندگان بار دیگر قیمت را به پایین سوق داد و تا حوالی 316 تومان کاهش را تجربه کرد. در ادامهء معاملات، بار دیگر خریداران کارزار را کنترل کردند و قیمت را به حوالی 319 تومان بازگرداندند. روز گذشته، در مجموع _3/10 میلیون سهم فولاد مبارکه به ارزش _3/3 میلیارد تومان خرید و فروش شد تا قیمت آخر وقت بیهیچ تغییری نسبت به روز گذشته، در نرخ 207ر3 ریال بسته شود. تحلیلگران تکنیکی سطح کنونی را موقعیت مناسبی برای بازگشت روند کاهشی چند هفتهء اخیر فولاد میدانند. فولاد مبارکه یکی از داغترین تنورهای شایعهپردازی را در چند هفتهء اخیر داشته است. باید منتظر بمانیم و جهت حرکت فولاد مبارکه در جریان معاملات روزهای آینده را مشاهده کنیم.
هرقدر فولاد مبارکه، کام سهامداران خود را در چند هفتهء اخیر تلخ کرده، فولاد خوزستان از خود استحکام نشان داده است. روز گذشته فولاد خوزستان با صف خریدی به درازای 9/4 میلیون سهم، عنوان سومین سهم پر تقاضای بازار سرمایه را از آن خود کرده بود. در این روز و در برابر این حجم وسیع از تقاضا، تنها 22 هزار سهم فخوز به ارزش_ 11 میلیون تومان عرضه شد تا حجم معاملات به میزان حجم مبنا نرسد و قیمت هر سهم این شرکت بعد از دو ریال افزایش در نرخ 876ر4 ریال بسته شود. تحلیلگران تکنیکی بر این باورند که با عبور فولاد خوزستان از سطح 505 تومان میتوان با قطعیت دم از روند صعودی این سهم و احتمالا صنعت فولاد زد.
فولاد خراسان، دیگر سهم این گروه نیز روز گذشته با صف خریدی به درازای 2/2 میلیون سهم مواجه و عنوان پنجمین سهم پرتقاضای بازار سرمایه را از آن خود کرده بود. فخاس که بعد از عرضه در قیمت 380 تومان تا حوالی 320 تومان فرو ریخت چند روزی است که با استقبال خریداران مواجه شده است. افزایش قیمت میلگرد در بازار فولاد سبب شده تا معاملهگران انتظار افزایش عایدی سالجاری را در صورتهای مالی این شرکت داشته باشند. روز گذشته، 329 هزار سهم فولاد خراسان به ارزش 107 میلیون تومان خرید و فروش شد تا حجم معاملات فخاس نیز به میزان حجم مبنا نرسد و قیمت هر سهم بعد از 42 ریال افزایش در 242ر3 ریال بسته شود