بررسی اوضاع مادهء «متانول» به عنوان یکی از مهمترین محصولات پتروشیمی و شرکت «پتروشیمی خارک» تولیدکنندهء بزرگ این ماده که بهترین شرکت حال حاضر این صنعت از دیدگاه فعالان بازار است، در چندین مطلب ارایه شد. هر چند بحث در این باره آن قدر به درازا انجامیده که باید به مختومه کردن آن مبادرت جدی ورزیم اما شاید گفتن چند جمله در مورد محصولات دیگر «شخارک» و ارایهء برآوردی از سود آن در چند حالت، خالی از لطف نباشد!
پتروشیمی خارک به جز برنامهء تولید 640 هزار تن متانول برای سال جاری، قصد عرضهء 110 و 160 هزار تن پروپان و بوتان را نیز در دستور کار خود دارد. شرکت در تعدیل اخیر عایدی خود که به میزان 25 درصد اعلام شد، به پیشبینی خود از نرخ فروش این دو محصول افزود و به ترتیب با افزایش 28 و35 تومانی به قیمت عرضهء پروپان و بوتان، این دو نرخ را 464 و 483 تومان برای هر کیلو فرض کرد. پنتان محصول دیگر شرکت هم در آخرین پیشبینی، 598 تومان برای هر کیلو در نظر گرفته شده است. گوگرد نیز که کمترین سهم را در سبد تولیدات شخارک دارد، 110 تومان لحاظ شده است.
مطابق آخرین اطلاعات دریافتی، هر تن پروپان و بوتان در بازار ژاپن در روز 22 اکتبر، به ترتیب 760 و 785 دلار معامله شدهاند و گوگرد نیز در بازارهای شرق آسیا با ارقامی فراتر از 200 دلار در هر تن عرضه و خریداری میشود. به این ترتیب اگر نرخ متوسط فروش هر تن پروپان و بوتان این شرکت را تا ارقام 500 و 520 هزار تومان افزایش دهیم و میانگین عرضهء هر تن گوگرد را هم 130 هزار تومان فرض کنیم به طوری که هر تن متانول، 300 دلار لحاظ شود (با فرض ثابت ماندن قیمت فروش پنتان) به سود 304 تومانی به ازای هر سهم پتروشیمی خارک میرسیم. این در حالی است که با در نظر گرفتن همین فرضیات، با افزایش هر 50 دلار به متوسط فروش هر تن متانول، سود شرکت به میزان 32 تومان بیشتر میشود. لازم به ذکر است که هر تن متانول هماکنون در بازارهای شرق آسیا، فراتر از 450 دلار معامله میشود.
پس از پتروشیمی خارک که بنابر اتفاق آرای اکثر اهالی بازار سرمایه، بهترین و پربازدهترین شرکت این صنعت در حال حاضر است، شرکتهای پتروشیمی اراک و اصفهان نیز توجه برخی را به خود جلب کردهاند. «شاراک» تولیدکنندهء انواع محصولات پلاستیکی و «شصفها» تولیدکنندهء طیفی از محصولات آروماتیک است. اوضاع کنونی محصولات پتروشیمی در بازارهای بینالمللی به گونهای است که با رشد بهای اکثر آنها مواجهیم که نزدیک شدن به فصل زمستان و افزایش تقاضا برای انواع حاملهای انرژی و در پی آن، کمبود خوراک اولیه برای کارخانجات پتروشیمی، عمدهء علت این افزایش نرخها ارزیابی میشود