چهارشنبه، یک روز بعد از عرضهء فولاد خراسان، روند شاخصهای بازار سرمایه به سمت صعود چرخش کرد. البته ناگفته نماند روز سهشنبه نیز بعد از عرضهء 150 میلیون سهم فولاد خراسان، بسیاری از صفهای فروش جمع شدند و روند بسیاری از شرکتها به سمت صعود تغییر جهت دادند.
به نظر میرسد، هفتهء آینده، یکی از پرخبرترین هفتههای بازار سرمایه از هر نظر باشد. در حوزهء اخبار سیاسی، نشست 551 در کنار مذاکرات کشورمان و آژانس بینالمللی اتمی در خصوص سانتریفیوژهای1P و 2P یکی از مهمترین اخبار است. در حوزهء بازار سرمایه نیز چند خبر جالب و تاثیرگذار وجود دارد که در اینجا به مرور آنها میپردازیم:
خبر اول: اطلاعیهء فولاد مبارکه منتشر شد
اهمیت این خبر زمانی هویدا میشود که به روند قیمتی سهام شرکتهای فولادی در چند هفتهء اخیر توجه کنیم. فولاد مبارکه از ابتدای مردادماه تاکنون با صف خرید مواجه بوده و اکنون شاید بیش از سه ماه است که عنوان پرتقاضاترین سهم بازار سرمایه را هر روز از آن خود میکند. البته ناگفته نماند وزن زیادی از این رکوردشکنی فولاد بر دوش مشکلات بورس نظیر حجم مبناست. نرسیدن میزان معاملات به میزان حجم مبنا، سبب شده است تا در سه ماه گذشته قیمت فولاد آنچنان که مقایسهء عرضه و تقاضا حکم میکند، فزونی نیابد و این مساله به تشدید تقاضا منجر شده است.
به هر حال، فولاد مبارکه در آخرین اطلاعیهء خود، عایدیاش را چیزی حدود 30 درصد بالاتر آورد و رقم 40 تومان گذشته را به 514 ریال افزایش داد. با بررسی اطلاعیهء فولاد و تقسیم اعداد بر یکدیگر، مشخص میشود فولاد مبارکه بودجهء فروش محصولات خود را بر اساس فروش هر کیلوگرم ورق گرم 611 تومان، ورق سرد 680 تومان و محصولات پوششدار 850 تومان تخمین زده است. این اتفاق در حالی رخ میدهد که قیمت انواع ورقهای سرد و گرم در حال حاضر بیش از 700 تومان یا چند تومان کمتر از 700 تومان است. این مساله در کنار پتانسیل افزایش ظرفیت شرکت در سال جاری (همانطور که میدانید مبارکه چند هفتهای از شش ماههء نخست را به دلیل مشکلات فنی، تولید نکرده است) سبب شده است تا تحلیلگران بنیادی پتانسیل تعدیل عایدی شرکت در سال 86 را تا 30 درصد دیگر (یعنی رسیدن به سود 65 تومانی) را دور از ذهن ندانند.
البته چند عامل دیگر نیز در چند ماه اخیر سبب شده است تا خوشبینی معاملهگران نسبت به فولادیها (نه تنها فولاد مبارکه) افزایش یابد.
واقعیت این است که عرضه و تقاضای ناهمگون محصولات فولادی در کشورمان موجب برهم خوردن نظام قیمتی فولاد در فصلهای مختلف میشود. هر تن ورق گرمی که اکنون ما در مورد قیمت 700 توماناش صحبت میکنیم، در بهار 85 رقمی حدود 450 تومان معامله شده است. البته ناگفته نماند رشد قیمتهای جهانی فولاد نیز در این رشد فزاینده بیتاثیر نبوده است. به هرحال، آنچه میخواهیم بگوییم این است که یکی از مهمترین دلایل توجه معاملهگران به سهام فولادی، امید به افزایش نرخها در آینده است. دولت برای همخوان کردن عرضه و تقاضا در فولاد، در طرح جامع فولاد، رسیدن به تولید 26 میلیون تن در پایان سال 88 (انتهای برنامهء چهارم) را هدف گرفته است. این موضوع سبب شده است تا اکثر شرکتهای فولادی در دو سال آتی با افزایش ظرفیت مواجه باشند. فولاد مبارکه در این راستا، دستیابی به تولید شش میلیون تن در سال 87 و تولید 9 میلیون تن انواع ورق فولادی در سال 88 را هدف گرفته است. این مهم سبب میشود که تحلیلگران بنیادی افزایش تولید را نیز یکی از مهمترین دلایل افزایش سودآوری در سالهای آتی بدانند.
به نظر میرسد نماد فولاد مبارکه در یکی دو روز آینده بازگشایی خواهد شد. قیمت بازگشایی فولاد مبارکه روند حرکتی این صنعت در چند ماه باقی ماندهء سال را مشخص خواهد کرد.
خبردوم:افزایش قیمت نفت
و محصولات پتروشیمی
شاید کمتر تحلیلگری در ابتدای سال جاری پیشبینی میکرد که نفت خود را به 96 دلار برساند ولی این اتفاق پنجشنبه در بازارهای جهانی رخ داد. این موضوع در کنار خبر حضور رییسجمهوری در مجتمع اوره و آمونیاک غدیر و صحبتهای ایشان مبنی بر لزوم رشد صنعت پتروشیمی، احتمالا سبب خواهد شد تا توجهها بیش از پیش معطوف به صنعت پتروشیمی شود. البته در این میان نباید فراموش کرد که به زودی دور جدیدی از واگذاریهای شرکتهای پتروشیمی آغاز خواهد شد که پتروشیمی فنآوران سردمدار آنها خواهد بود. ترکیب این اخبار با یکدیگر باعث شده است تا برخی تحلیلگران بنیادی، صنعت پتروشیمی را یکی از پتانسیلهای تبدیل شدن به صنعت برتر بازار بدانند.
در چند هفتهء گذشته، قیمت جهانی متانول نیز روند فزایندهای به خود گرفته است. ظاهرا بستن لولهء گاز بر یکی از کارخانههای متانکس در آمریکای جنوبی سبب شده است تا قیمتها در بازار متانول بر هم بریزد و روند فزایندهای به خود بگیرد. قیمت هر تن متانول که در ابتدای سال رقمی حدود 280 دلار به ازای هر تن بود، در هفتهء گذشته در بازار آسیا 550 دلار را رد کرد. این افزایش شدید قیمت، توجه معاملهگران بورس تهران را معطوف به پتروشیمی خارک کرده است. این شرکت در تعدیلی که هفتهء گذشته روانهء بازار کرد، قیمت فروش هر تن متانول را حدود 300 دلار فرض و بر این اساس سود 250 تومانی را اعلام کرد.
خبر سوم: روند نزولی قیمت جهانی مس
شاید یکی از خبرسازترین شرکتهای بازار سرمایه در سال جاری ملی مس بوده است. ملی مس یکی از برترین سهام بازار از نظر بازدهی در سال جاری است. همچنین معاملهء 20 درصد از بلوک این شرکت در یکی دو ماه گذشته سبب شد تا رکورد بزرگترین معامله بورس و خصوصیسازی در تاریخ کشورمان به این شرکت اختصاص یابد. این شرکت بودجهء فروش هر تن مس خود را در ابتدای سال بر مبنای فروش هر تن 200ر5 دلار به بازار اعلام کرده بود که در تعدیلهای بعدی این رقم را افزایش داد. اکنون ملی مس براساس فروش 200 هزار تن مس کاتدی به قیمت 200ر6 دلار، سود هر سهم خود را حوالی 127 تومان تخمین زده است ولی واقعیت این است که در طول یک سال گذشته، قیمت جهانی مس، هرگز رقمی کمتر از هفتهزار دلار را به خود ندید و این مهم سبب شده است تا تحلیلگران بنیادی در ماههای آینده در انتظار تعدیل مثبت عایدی مس باشند.
ملی مس به عنوان تولیدکنندهء انحصاری مس ایران، یکی از موفقترین شرکتها در عرصهء تولید به حساب میآید ولی به نظر میرسد در چند هفتهء اخیر، شایعات و حاشیهها بیش از عوامل بنیادی بر روند قیمتی سهام این شرکت در بورس اوراق بهادار تاثیرگذار است. اظهارنظر شگفتانگیز معاون خصوصیسازی مبنی بر گران بودن قیمت 870 تومان برای هر سهم مس یکی از بارزترین مصداقهای این حواشی است اما در این میان به نظر میرسد قیمتهای جهانی نیز چندان باب میل سهامداران مس رقم نمیخورد. در دو سه روز گذشته قیمت هر تن مس کاتدی در بازارهای جهانی افتی بیش از 500 دلار را تجربه کرده و در آخرین ساعتهای روز جمعه به 550ر7 دلار رسیده است. به نظر میرسد ملی مس هفتهء دشواری را در پیش رو داشته باشد.
کارگروه ویژه
برای نقش حسابداران رسمی
علیاصغر کبوته، قائممقام دبیر کل جامعهء حسابداران رسمی با اشاره به بحثهای گستردهء پیراموان اجرای اصل «44» قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران خبر داد که جامعهء حسابداران رسمی ایران به تشکیل کارگروهی ویژه برای بررسی نقش حسابداران رسمی در اجرای اصل «44» دست زده است و به این وسیله از صاحبنظران و کارشناسان نیز دعوت به همکاری میشود.